Vücudun duyu organlarından beyne karmaşık mesajların gitmesi sonucu gelişir. Bulantı ve kusma ile kendisini gösterir. Özellikle bu süreçte vücudun yerçekimine bağlı dengesini düzenleyen utrikül ve sakkül adı verilen yapılar sorun teşkil eder. Bu yapılardan beyne vücudun pozisyonu ile ilgili beliğiler gider. Ancak beyne iç kulaktan giden bilgiler ile derin duyu sistemlerinden (dokunma duyusu) ve de gözlerden giden bilgiler karmaşa oluşturur ise araç tutma hastalığı oluşur. Özellikle gözlerden giden bilgilerin kontrol altına alınması bu sıkıntıyı azaltır. İşte bu yüzden araç tutma rahatsızlığı olan kişiler araç kullanıyor olursa ya da ön koltukta oturuyor olursa yakınmaları azalır. Çünkü gözlerini yola odaklaması beyne daha organize ve gerçek zamanlı sinyaller gönderilmesini sağlar.

Tedavide adaptasyon uygulamaları en etkili yöntemdir. Bu da bir habituasyon (alıştırma) uygulamasıdır. Bu maksatla günümüzde denge tedavisine yeni giren Sanal Gerçeklik uygulamaları en etkin rolü oynamaktadır. Ayrıca rahatsızlık sırasında scopolamin ve dimenhidrinat gibi ilaçlar yararlı olabilmektedir.

Kliniğimizde sanal gerçeklik uygulamaları ile:

Otomobil simülasyonu, optokinetik 3 boyutlu simülasyon, optik akış simülasyonu; araç içinde kitap okuma simülasyonu, optokinetik simülasyon modelleri ile yolcu için olan araç tutma rahatsızlığı giderilmektedir. Ayrıca denge rehabilitasyonu merkezinde Amerikan Havacılık ve Uzay Araştırmaları merkezince (NASA) astronotlara uygulanan retinal slip koltuğu ile de bu tedavi uygulanmaktadır.

 

 

 

Aslında sürücüler için de araç tutması söz konusu olabilmektedir. Özellikle uzun yol sürüşü yapan kişilerde bu ortaya çıkmaktadır. Sürücü araç tutması için habituasyon tedavisinde otoban simülasyonu ve optokinetik uyarımlar ile yapılan tedaviler eklenmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Open chat